Älyttääkö? - Krapu 35/2023

Älyttääkö?


Olin kuullut jonkun sanoneen, että jos ei oma äly riittäisi, niin voisi käyttää tekoälyä.

Yritin sitä, kun kerran tässä syksyn lähestyessä kaupungissa erään musiikkitapahtuman jälkeen kävelin puistossa jossa se oli järjestetty ja yritin ymmärtää, miksi ihmeessä siellä

oli niin paljon roskia pitkin poikin nurmikkoa. Etenkin tölkkejä ja muovipulloja, niitä jotka olisi voinut kerätä vaikka jätesäkkeihin ja joku olisi ne sitten voinut palauttaa kauppaan - vaikka joku urheiluseura tai muu sellainen.

Mutta ei se tekoäly osannut vastata siihen kysymykseen yhtään sen paremmin kuin omanikaan.

Niin kuin ei siihenkään, että miten ne syksyiset puiden lehdet nurmikolla häiritsee enemmän kuin ne tyhjät muovipullot 

----------------

Viikon 35 krapusanat ovat: muovipullo, tekoäly, syksy

Krapu on oma otsikkosi mukaan luettuna tasan 100 sadan teksti. Viikon krapusanat ilmestyvät sunnuntaisin SusuPetalin blogissa. Laita linkki sinne kommentteihin kun krapusi on valmis.

Kommentit

  1. Niinpä, lehdet haravoidaan nopsaan pois.
    Täällä kyllä onneksi riittää noita pullojen kerääjiä ja paljon. Joskus kiskovat melkein kädestä puolityhjän pullon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne tosiaan taitaa aika hyvin pullot ja tölkit hävitä kaupungeissa puistoista, ainakin tavallisina viikonloppuina?
      Festari- ja muina erityisinä juhlaviikonloppuina niitä taitaa aamuisin jonkun verran näkyä, ennen kuin kerääjät ehtivät paikalle

      Poista
  2. Täällä myös kulkee pullon/tölkin kerääjiä parikin. Heitä näkee vakituiseen viikonlopun aamuin aamu-uintireissulle mennessäni. Sunnuntaina aamulla heillä on muovikassit täynnä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä, että on kerääjiä, ettei tölkit ja pullot oikeasti jää puistoihin pyörimään.

      Poista
  3. Niinhän se on, että kaupunkipaikoissa puistot ovat musiikki- tai urheilukilpailujen aikana kaatopaikkoja. Maaseudulla tienvarret….

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kauhistuneena katsellut esim. Vappuaamun kuvia kaupunkien puistoista, huh huh!
      Ja tosiaan, maaseudulla tienvarret on täynnänsä kahvimukeja ja tupakka-askeja. Ja "mäyräkoiran nahkoja".
      Meidän roskapönttö ei ole ihan pihatien päässä, omalla tontilla toki kuitenkin. Aluksi olin sitä mieltä, että ei tartte meidän roskikseen roskiaan laittaa, mutta sitten kun olin niitä kahvimukeja ja muita roskia jonkun verran meidän kohdalta tien varrelta keräillyt, tulin siihen tulokseen, että heittäisivät ennemmin ne sinne roskikseen, sama se.
      Nyt ovat onneksi (koputan puuta) kylän läpi ajajat lopettaneet meillä sen tien varteen roskien heittämisen.
      Pelkäävät kai tota meidän Mursua.... 😉😏

      Poista
  4. Onneksi puistot siivotaan aika pian pullo- ja tölkkisaasteesta mutta merestä ei poimi kukaan.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Surullista katsottavaa ovat valtameret ja niiden muovimäärät - tai tarkemmin ajatellen hävettävää.
      Ja sitä olen aina ihmetellyt suuresti, kun isäpuoleni Tunturiruipelo käy raivaamassa kotijokeaan melontakuntoon - tai muuten vain melomassa - niin aina on kajakin pohjalla muutamia tölkkejä. Miten (no joo, tiedänhän minä kyllä) sinne jokeen peltojen ja metsien keskelle voi oluttölkkejä - pääasiassa - päätyä?
      En voi ymmärtää meitä ihmisiä 😢

      Poista
  5. Pihanhoidossa käytettävät bensakoneet: raivaussaha, nurmikonleikkuri ja lopuksi lehtipuhallin pitävät huolen, että maaseudun äänikin kuuluu...siinä bileitä kerrakseen :-(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin kommenttisi puhelimesta jo päivällä ja jäin oikein miettimään, että mitä kaikkia ääniä meillä, maalla, oikein kuuluukaan. Naapureita on ja kylän keskustakin ihan muutaman sadan metrin päässä.
      Ruohonleikkuri ja -trimmeri kesäisin, meilläkin. Moottorisaha, puita pitää kaataa ja pätkiä, varsinkin kun nykyään on kovin myrskyisää ja meidän vanhassa kunnassa/kylässä on paljon vanhoja puita.
      Raivaussaha, totta, sitäkin käytetään siellä täällä silloin tällöin, mutta aika harvoin.
      Lehtipuhallinta ei taida olla kellään, perinteisesti haravoiden mennään tai sitten ruohonleikkurilla pieneksi ja jätetään nurmikolle ravinteeksi.
      Kesäksi meillä väkiluku melkein kymmenkertaistuu ja sitä kautta autojen määrä lisääntyy. Moottoriveneitä, vesijettejä, asuntoautoja.
      Kauppaan tuodaan myytävää ja sen lisäksi Postin yms. toimitukset.
      Karja-autot, maitoautot, puimurit, loka-autot, roska-autot, traktorit.
      Kesäisin valtavat määrät moottoripyöriä suuntaan jos toiseen.
      Eli kyllä täällä tosiaan on melkoiset bileet aina kesäisin, olet pasanen oikeassa.
      Talvella jatkaa traktorit, lumiaurat, lumilingot.
      Ja täällä meillä, ympäri vuoden Ulriika Umpikuuro. On rumaa nimitellä ihmisiä, mutta sen nimen olemme hänelle antaneet. Nuori nainen, hieno auto. Hänen tulonsa kuulee jo n. puolen kilometrin päästä vaikkei näekään: tum-tum-tum-tum-tum. Miten kukaan voi keskittyä autolla ajamiseen, kun autostereot ovat niin kovalla, että basso kuuluu puolen kilsan päähän?

      Kaiken tuon melun päälle: keväisin ja kesäisin ihana linnunlaulu, pojan sanoin "Kauhee mekkala teillä", yölaulajien aikaan sellainen sirkutus, ettei makuuhuoneen ikkunaa voi pitää auki.
      En kuitenkaan enää vaihtaisi tätä kaupunkiin, vaikka tässä maantien laidassa asutaankin - ohikulkijoita on kiva katsella ja tutuille kiva moikkailla, kesäaamuisin portailla istuen juoda aamukahvia.

      Saastetta on siis joka puolella eikä meistä kukaan taida olla syytön sen syntymiseen 😢

      Poista
  6. Hirvittävän vaikeaa ymmärtää miksi se tyhjä pullo tai tölkki kirpoaa kädestä maahan eikä reppuun? Taitaa heittäjän päässä asua se tekoäly.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-in, luulisi niitä tyhjiä tölkkejä olevan kevyempi kantaa kuin niitä täysiä - kun onhan siellä repussa varmasti ensin kannettu se sixpäkki tai pari täysiä tölkkejä, tai mitä nyt onkaan kannettu.
      Ei mahdu minunkaan älyyni se, ettei sitä tyhjää jaksaa kantaa repussa, taskussa tai kädessä lähimpään roskikseen tai autoonsa.

      Poista
  7. Youtube on 'täynnä' videoita kuinka muovia kerätään meristä ja miten kierrätetään. Täällä pitäisi aloittaa museoaikainen opetus lapsille: pienet roskat taskuun ja isot roskikseen. Niin, että siitä tulee tapa. Ihmiset tuppaavat pitämään omat nurkkansa siistinä mutta kun mennään toisaalle vapaalle, niin silloin ei millään ole mitään väliä. Meitä on moneksi, hyvässä ja pahassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen saanut tuollaisen museoaikaisen opetuksen - tai vähän sinne päin. Olin pikkulikka ja äitin kanssa kaupungissa. Äiti oli jo aikaisemmin opettanut, että roskia ei heitetä maahan, mutta sitten kävi tapaus, jota ollaan muisteltu vuosien mittaan usein ja se jos mikä opetti, että ROSKIA EI HEITETÄ MAAHAN.
      Olin saanut paperikääreisen karamellin ja laittanut roskan taskuun. Meidät ohitti mies, joka tiputti samanlaisen roskan maahan ja äiti luuli, että se on minun ja pisti nostamaan sen ylös. Ei auttanut, vaikka sanoin, ettei se ole minun. Tapaus jäi mieleeni; minun piti nostaa toisen pudottama roska vaikka omani oli taskussa, että sen jälkeen vielä varmemmin olen muistanut kantaa omat roskat itse roskikseen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, on mukava kuulla mitä mieltä olet tarinastani. Kerro reilusti mistä tykkäsit tai mikä meni pieleen :)
Ainekirjoitus ei ollut koulussa se "mun juttu" ja on ihan eri asia kirjoittaa blogia kuin tarinoita.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Putkiremontti - Krapu 40/2023

Ratsastusretki - Krapu 43/2023

Hyvää Uutta Vuotta -Krapu 3/2024